FN mistænker oprørere for at bruge kemiske våben

Carla Del Ponte, FN's særlige undersøgelseskommission for Syrien.
Carla Del Ponte, FN’s særlige undersøgelseskommission for Syrien.

FN mistænker i en ny rapport oprørerne for at have brugt kemiske våben i Syrien. Der er intet der tyder på at regeringshæren har gjort det, fastslår kommissionen.

Efterforskere fra FN’s særlige Syrien-kommision har afhørt en række overlevende ofre fra forskellige angreb foretaget af oprørerne i Syrien og har foretaget en række medicinske tests på dem, som tyder på, at oprørerne formentlig har anvendt nervegassen sarin.

FN’s uafhængige undersøgelseskommission for Syrien har i den forbindelse konkluderet, at der ikke er beviser for, at Syriens regeringshær har anvendt kemiske våben, men at der er mistanke om at oprørerne har, udtalte medlem af kommissionen Carla Del Ponte i går, skriver RT.

I et interview til schweizisk tv udtalte Carla Del Ponte:

“Vores efterforskere har været i nabolande til Syrien og interviewe ofre, som er flygtet samt læger og hospitaler, som har behandlet dem. I følge en rapport fra sidste uge, så er det stærke indicier for at oprørerne har anvendt sarin i op til flere angreb, men ikke et endegyldigt bevis.”

Den nu pensionerede Obert Lawrence Wilkerson, der tjente som stabschef for den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell under Bush-administrationen, og som var med til at organisere krigen mod Irak tilbage i 2003, stod tilbage i december sidste år frem i et eksklusivt interview til RT, hvor han fortalte at Syrien aldrig vil bruge kemiske våben mod sit eget folk. I virkeligheden vil USA gøde jorden for at gribe ind i Syrien, mener han.

I torsdags udtalte han til CurrentTV, at han ikke tror på at Syrien har anvendt kemiske våben. Han mener at den amerikanske efterretningstjenestes såkaldte “beviser” er meget tynde, og at han tror at myterne om de kemiske våben skal bane vej for mere offensive israelske ‘false-flag’ angreb mod Syrien, skrev PressTV i går.

Oprørerne har tidligere testet kemiske våben, bl.a. på disse to kaniner. I videoen ser man, at de kemiske stoffer der bliver brugt, stammer fra Tyrkiet: