Alvorligt: PET indrømmer ulovlig spionage i Syrien

Kamel Amin Thaabet, i virkeligheden Eli Cohen (Mossad) på Marjeh-pladsen i Damaskus 1965.

For første gang har PET indrømmet, at den har udført ulovlig spionage i et område, der af FN er anerkendt som Den Syriske Arabiske Republik. Det betyder helt konkret, at to danske statsborgere nu risikerer dødsstraf i Syrien. Udenlandske spioner bliver som regel hængt offentligt i Damaskus – en gammel tradition fra krigene med Israel. Den seneste offentlige hængning var i 2002.

Indrømmelsen skete fredag i Københavns Byret, hvor det kom frem, at PET-folkene samarbejdede med terrororganisationen PKK om den ulovlige spionage-operation.

Visse danskere advares mod indrejse i Syrien på ubestemt tid
Syrienblog har bemærket, at forholdet mellem Danmark og Syrien er blevet markant forværret siden primo maj 2019. Denne spionagesag fra i sommers sammenholdt med en række andre omstændigheder i løbet af foråret, er ikke noget der vil gøre forholdet nemt fremover.

Der er sket en voldsom eksalering, hvor danske myndigheder hen over foråret og sommeren har optrådt særdeles aggressivt, ligesom man fuldstændig har tilsidesat såvel syrisk som dansk og international lov, herunder Wienerkonventionen. Det virker som om, at Danmark betragter Syrien som et slaraffenland. Det er naturligvis noget, der må sættes ind over for.

Syrienblog advarer nu danskere der på noget tidspunkt har arbejdet under Justitsministeriet eller andre danske myndigheder, herunder domstolene, mod at rejse ind i Syrien. Fremmed spionage er en meget alvorlig forbrydelse i Syrien, der typisk medfører dødsstraf. Selv et løst rygte om spionagevirksomhed, kan medføre isolationsvaretægtsfængsling i årevis.

Stort set alle syriske straffesager med arrestanter gennemføres som tilståelsessager.

Næste fristforlængelse: Oktober 2022. Heldigvis er der intet at se frem til så længe; Anklagemyndigheden og domstolene er en flydende væske i Syrien. Vi vil undlade at vise billeder fra afhøringsfaciliteterne.