Enhedslisten vil tillade krigsturister

Komisk: I det øjeblik ISIL var besejret, ville Anne Dalum til Syrien og bekæmpe dem. Hun har ventet tålmodigt i otte år, og så tager de hendes pas lige inden. Et lovligt visum havde kostet 12 dollars ved grænsen og hun havde sikkert fået det – men det er jo ikke sejt.

Har man bevæget sig i københavnske venstrefløjsbogcafeer, kender man dem godt. De unge usoignerede idealister i 20’erne, drømmere, der dyrker den spanske borgerkrig og de Spaniens-frivillige fra Danmark nærmest som et cosplay.

Sorteringen af de 70-100 år gamle fugtige, kaffeplettede nikotingule venstrefløjstidsskrifter og bøger, flere af dem signeret personligt af Rosa Luxemburg, Scherfig eller Martin Andersen Nexø og med en håndskrevet værdisætning på en 10’er, er ikke-eksisterende. I timevis fedter disse tumper rundt for bare at få et lille fix om, at ligge i skyttegraven for revolutionen og synge Bella Ciao med sine sårede og blødende kammerater. Revolutionsromantikken har sænket sig over den lille påståede venstrefløj i Danmark i kølvandet på Den Kolde Krigs afslutning.

Tjæreborgs badehoteller er yt – folk vil i krig
Venstrefløjen og deres migranter i Danmark er så priviligerede, at en uge med Tjæreborg eller en forlænget weekend i Oslo er alt for kedeligt. Ingen af dem er taget til Syrien, hverken for at kæmpe for eller imod ISIL, har gjort det af ideologiske eller politiske årsager. Michael Chau og Ahmed Samsam kunne lige så godt have stået på den anden side af frontlinjen, når bare der er våben og lig, som er det disse krigsturister søger. Det samme gør sig gældende for Enhedslistens internationale udvalg og trotskister i Danmark, der fordømmer Assad i store vendinger og bilder sig selv ind, at de kæmper for en socialistisk kurdisk revolution, imens deres kurdiske ledelse i virkeligheden tigger Assad om forhandlinger, forsyninger, styrker og beskyttelse – efter at deres foregående sugardaddy Donald Trump skred. Det er nogle spøjse allierede, Enhedslistens allierede søger i Syrien. Først Trump og nu Assad.

Vi har også set billeder fra terrororganisationen AFA i Danmark, hvor de meget stolte poserer på sociale medier med lette våben, men holder sig langt væk fra kamphandlinger. Det er egentlig skræmmende, så meget de ligner ISIL, hvor også 8 ud af 10 er enten kurdere eller ligblege, og overgiver sig så snart kamphandlingerne starter. Det må være misforståelser, der har gjort dem til fjender i sin tid. Det er udelukkende farven på fanen, de kæmper om.

Villy Fuglsang var en mand af ære og unge romantikere er indrømmet hyggelige og stemningsfulde indslag som gademusikanter på en europæisk banegård. Som ligblege krigsturister i Syrien er de både uduelige og uønskede. Hvis de revolutionære i Europa vil starte med at gennemføre en revolution derhjemme, så har Assad lovet, at vi kan kigge på Syrien lige bagefter

Og så hører det jo også med til historien, at de tabte. Beklager Anne, men du bliver aldrig Fuglen.

Pasloven bør dog ganske rigtigt ændres, sådan at medlemmer af terrorgrupper som Enhedslisten ikke får udstedt pas, der giver adgang til noget andet end arrestantadgang til Københavns Fængslers mindste og mørkeste celler, hvor de kan få en ægte autentisk Fuglsang-oplevelse.

Ung idealisme kan være både inspirerende, sundt og berettiget. Når man er fyldt 33 år og vil til Syrien og være fuldtids øko-aktivist, begynder det at være mere ynkeligt.

Med til historien hører, at det angiveligt var hendes egen far, der stak hende til HIPO efter en juleferie i sommerhus ved Vesterhavet. Det lader til at have været hyggeligt.