Syriens naboer vinker til Assad

Efter fire år er Israel og Syrien blevet enige om, at genåbne Quneitra-grænsen for FN’s fredsbevarende styrker. Det sker efter at den syriske regering har opnået fuldstændig kontrol over den syriske side af grænseområdet.

I perioder hvor grupper der af Danmarks regering er betragtet som “moderate” har haft indflydelse i området, har israelsk militær forseglet grænsen og nægtet enhver passage, da man ganske fornuftigt ikke stoler på disse “moderate oprørere”.

Syrien og Israel er ikke venner, men når Syriens legitime regering hersker, er der kun ét sted man skal lave aftaler, som man kan forvente bliver opretholdt.

Det er FN, der styrer grænsepassagen. Et andet problem har været at heller ikke FN har kunne stole på de “moderate”, hvorfor man ikke har turde udstationere de defensive FN-soldater fra UNDOF i området under de “moderate år”.

Først nu, hvor Syriens legitime hær har genindtaget det syriske grænseområde, står FN og Israel over for en nogenlunde beregnelig modpart.

Også Jordan stoler kun på Assad
Jordan har efter tre år besluttet sig for at genåbne deres Jaber-grænse til Syrien, der i Syrien kendes som Nassib. Det sker også kort tid efter at den syriske hær har etableret fuld kontrol over området. Grænsen er vigtig for handlen mellem Jordan og Syrien, men budskabet politisk er også værdifuldt: Jordan stoler kun på Assad når det vedrører deres egen sikkerhed, og de indstiller sig på at handle med Syrien al-Assad igen fremover.

Assad styrer ikke bare landets byer, men nu også landets vigtige grænser. Syriens naboer, selv de af dem der ikke bryder sig om det, må nu anerkende ham som en uundgåelig partner.

Irak sender udenrigsminister til Damaskus
Iraks udenrigsminister Ibrahim al-Jaafari landede søndag aften i Damaskus, hvor han mødtes med Syriens udenrigsminister Walid al-Moallem.

På besøget udtrykte de to ministre støtte til hinandens lande og aftalte at øge sikkerhedssamarbejdet, antiterrorsamarbejde og planer for øget samhandel. Jaafari understregede at regeringen i Bagdad fortsat kun anerkender Syriens eneste legitime regering i Damaskus.

Jo længere tid man tror på noget andet end Assad for Syrien, jo længere tid snyder og bedrager man sig selv. Det er sørgerligt og meget ynkeligt stadig at se håbløst stof som det, bl.a. Anders Jerichow producerer.

Som 12-årige HitlerJugend børn, der indædt fortsatte kampene i Berlin med små SS-celler flere dage efter førerens og alle deres egne befalingsmænds masseselvmord.