Stormagten Tyrkiet bliver afleveret i hænderne på Putin, Jinping, Assad og Ali Khamenei

USA har indført omfattende sanktioner imod NATO-medlemmet Tyrkiet, der har betydet, at den tyrkiske lira er faldet drastisk. En valutrakrise er indledt og de nye venner tager for sig.

Det sker to år efter, at CIA-agenten Fethullah Gülen i USA med penge fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og kupmageren Abdel Fatah al-Sisi forsøgte at begå et USA/saudisk proxy-kup efter egyptisk model i Ankara.

Et pinligt kup der som bekendt slog grueligt fejl i Tyrkiet, da helt almindelige taxachauffører, studerende, cafe-tjenere og millioner af øvrige civile over alt i Tyrkiet, fuldstændigt ignorerede kupmagernes proklamerede udgangsforbud, og i stedet stillede sig op foran de bevæbnede kupmagere på gaden, og bad dem om at fise af.

Kun i Washington, Tel Aviv, Bruxelles og hos MSM havde kupmagerne i en kort indledende periode autoritet, indtil det blev for akavet – selv for dets ophavsmænd.

Allerede i november 2015 forsøgte man forberedende at berøve Tyrkiet regional legitimitet og støtte, ved at fremmede agenter nedskød et russisk fly over Syrien. Tyrkiets regering har fastslået, at den aldrig gav det tyrkiske F-16 fly den fornødne ordre dertil. Det skal bemærkes, at fremmede elementer infiltreret i Tyrkiets luftvåben spillede en afgørende rolle i kuppet, bare et halvt år senere.

Højtstående officerer på den amerikansk-tyrkiske Incirlik-base blev efter kuppet set ført ud fra basen af tyrkisk MP. I ført håndjern og i fuld uniform. Det var helt tydeligt, at CIA havde udnyttet deres adgang til Incirlik til at kompromittere det tyrkiske luftvåben.

Tyrkiets regering reagerede ved at bestille det avancerede russiske SAM-system S-400 i Moskva. Budskabet fra NATO-medlemmet var ikke til at misforstå; Vi vil have suverænitet over vores egen luft igen! Moskva har tilmed forkortet leveringstiden, så andre købere må vente længere.

Washington svarede igen ved at true med at annullere Tyrkiets ordre på F-35 kampfly, til hvilket NATO-medlemmet svarede, at man allerede kiggede på russiske kampfly.

Ved BRICS mødet i slutningen af juli meddelte Erdogan, der var gæst, at han meget gerne så, at organisationen snarligt skiftede navn til BRICST, og altså inkluderede Tyrkiet. Dette blev modtaget meget positivt af medlemslandene. Tyrkiet er uden tvivl under optagelse.

Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov er netop nu igen i Ankara, hvor han efterhånden burde have en fast lejlighed. Syrien og valutakrisen er på dagsordenen. En valutakrise som Rusland og Kina og deres udviklingsbanker i BRICS, der i øvrigt slet ikke handler i dollars, naturligvis meget gerne vil hjælpe Tyrkiet med.

Der er selvfølgelig intet her i verden, der er gratis. Slet ikke nye venner. Det går godt i Syrien, og det vil kun blive bedre takket være taberne USA i Washington, der har tabt. Ikke bare en krig, men også deres egne allierede. De har ikke engang tabt det. De har foræret det hele væk.