Spændende handelskrig for Rusland

USA har indledt en aktiv handelskrig med EU, der egentlig har ulmet længe. USA har bl.a. længe modarbejdet det tysk-russiske Nordstream 2, der skal give Europa billigere gaskilder.

USA’s argument er naturligvis, at det vil gøre Europa “afhængige” af russiske gasforsyninger, men virkeligheden er omvendt; Europa bliver netop uafhængige af amerikansk gas, der shippes med tankere, og derfor er betydeligt dyrere end en fast forsyning. Med en fast russisk gasforsyning i rør, bliver transporten ikke overraskende meget billigere, og det vil presse prisen betragteligt ned for slutbrugeren Tyskland og deres europæiske kunder. EU er verdens største gasimportør.

Med virkning fra 1. juni er der indført ekstra amerikansk told på stål og aluminium fra EU. Dansk Industri vurderer, at det alene for Danmark drejer sig om 200 millioner danske eksportkroner om året. Og Danmark er ikke engang nogen betydelig eksportør for USA. Det er handelskrig mod EU.

Samme dag, den 1. juni, kom EU’s Jean-Claude Juncker med en interessant melding om, at tiden nu er inde til at genetablere et godt forhold til Rusland, og stoppe med at beskylde dem for alting.

Også NATO-medlemmet Tyrkiet tilnærmer sig Rusland. Efter at have bestilt det russiske antiluftskytssystem S-400, debatteres det i USA, om man skal levere dem F-35 kampfly. NATO-Tyrkiet har svaret igen ved at konstatere, at man nu også kigger på at indkøbe russiske kampfly.

Også det traditionelt USA-allierede Qatar er ved at købe russisk S-400, hvilket har fået ærkerivalen Saudi-Arabien til at true med krig. Tyrkiet og Qatar er tæt allierede, og kendte for at stå last og brast i alle regionale konflikter, hvor begge gør store tilnærmelser mod Moskva.