Assad must stay?

bashar-assad-syria-laugh

Tyrkiet har fået kolde fødder og sagt undskyld, og vestlige efterretningstjenester flokkes beklagende til Damaskus for at forebygge flere angreb i Europa. Der findes efterhånden kun to slags mennesker. Dem der elsker Assad, og os der indrømmer det. 

I mandags sendte Tyrkiets Præsident Erdogan en officiel undskyldning til Rusland for nedskydningen af et russisk fly i november. Det førte til et telefonopkald fra Putin, hvor de to statsledere aftalte at mødes til august.

Kort efter tyvstartede Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov og Tyrkiets Mevlut Cavusoglu med et møde, hvor de aftalte fælles terrorbekæmpelse i Syrien. Tyrkiet fastslog, at man har tilføjet Jabhat al-Nusra til sin terrorliste, og at konflikten i Syrien ikke kan løses uden Rusland og Iran.

Efter otte islamistiske terrorangreb, russiske sanktioner, en økonomi i laser og kurdiske terroristers fremgang i nordsyrien, er det begyndt at stå klart for Tyrkiets regering, at deres strategi i Syrien har været forkert, og skal ændres.

Tyrkiet har siden anholdt en række turkmenere, og rejst tiltale mod de, der mistænkes for at have dræbt en russisk pilot i Syrien. Pilotens efterladte er desuden blevet tilbudt et sommerhus i Tyrkiet.

Assad: Vestlige efterretningstjenester vil være mine hemmelige elskere

Syriens præsident Assad har under et interview indrømmet, at på trods af Vestens anti-syriske politik, så er vestlige efterretningsrepræsentanter ivrige, beklagende gæster i Damaskus, hvor de aktivt samarbejder med de syriske myndigheder om at forebygge (flere) angreb i Europa – på trods af deres staters modstridende politik.

I 2014 kom det frem, at USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Spanien har faste efterretningsfolk i Damaskus, og at de jævnligt holder møder med General Ali Mamlouk, der er øverste chef for Syriens efterretningstjenester, og Assads personlige sikkerhedsrådgiver.

I den forbindelse udtalte Syriens viceudenrigsminister Faisal Mekdad, at det viser forskellen på det, som vestlige politikere siger, og på det arbejde, som deres efterretningstjenester i praksis udfører.