Amerikansk transport af våben til mellemøsten

Nu afdøde 'Abu Omar' fra al-Qaeda gruppen Jabhat al-Nusra bemander her et mobilt amerikansk TOW anti-tank missilsystem i Khirbat al-Naqus, Hama.
Afdøde ‘Abu Omar’ fra al-Qaeda gruppen Jabhat al-Nusra med et mobilt amerikansk TOW anti-tank missilsystem i Khirbat al-Naqus, Hama.

 

Den 7. april 2016 udgav Jane’s en rapport, der afslører en transport af våben af sovjetisk oprindelse fra NATO-landet Rumænien til Jordan, hvor CIA træner ‘syriske oprørere’. 

Den 3. november 2015 søgte US Navy’s Military Sealift Command shipping fra Constanţa i Rumænien til Aqaba i Jordan. Lasten var klassificeret som sprængstof. Et mellemstop i Agalar ved Tasucu i NATO-medlemmet Tyrkiet øgede angiveligt lasten med AK-47 rifler, PKM-maskingeværer, RPG-7 raketstyr og 9K111M Faktoria anti-tank missilsystemer samt tilhørende ammunition.

Lasten af traditionelle sovjetiske våbenmodeller er næppe tiltænkt Jordans væbnede styrker, der primært er udrustet med rifler i NATO-kaliber. Efter Warszawapagten blev opløst i 1991, er flere af medlemslandene der var sovjetisk bevæbnet, herunder Rumænien, blevet optaget i NATO.

Den 7. maj 2015 skrev amerikanske New York Times, at CIA havde påbegyndt træningen af syriske oprørere i Jordan, der er en sydlig nabo til Syrien, og allieret med USA.

Den 13. marts 2016 skrev The Jordan Times, at al-Qaeda i Syrien var kommet i besiddelse af amerikansk leverede våben fra USA-støttede ‘oprørere’.

Fragtliste fra Janes.
Fragtdeklaration fra Jane’s viser en tydelig stigning af lasten i Agalar, Tyrkiet.