Tyrkiet tvang syrisk passagerfly ned


Et syrisk passagerfly blev onsdag eftermiddag tvunget til at lande i Tyrkiets hovedstad Ankara på sin rute mellem Moskva og Damaskus.

Tyrkiske F-16 fly tvang onsdag kl. 17.15 (lokal tid) et syrisk passagerfly fra Syrian Air til at lande i Ankara, Tyrkiets hovedstad. Det oplyser RT onsdag aften.

Flyet, en Airbus A320 fra Syrian Air, lettede som planlagt fra Moskva, men da det overfløj tyrkisk luftrum blev det mødt af flere tyrkiske F-16 jagerfly, som ekskorterede det civile passagerfly til Esenboga lufthavnen i Ankara, hvor flyet blev tvunget til at lande.

“De tyrkiske myndigheder var interesseret i nogle ting, som var medbragt af forretningsfolk på ruten. De begyndte at undersøge pakkerne. De åbnede og fotograferede dem. Vi var mange og vi så alle hvad der var i dem. Der var ingen våben.”, berettede Fatima al-Saman, passager på flyet med hendes tre børn, til RT via. en mobil.

Den tyrkiske regerings begrundelse for tvangslandingen af det syriske fly var først, at man havde modtaget efterretninger om, at der var “ikke-civil” last ombord. Torsdag udtalte Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan, at der var våben ombord på flyet og at disse angiveligt skulle være bestilt af det syriske forsvarsministerium. Det skriver Ekstrabladet torsdag aften. Noget som ikke stemmer overens med hverken passagernes beretninger, russiske eller syriske kilder.

“Der var hverken våben eller våbensystemer i flyet”, udtalte ‘en anonym kilde for russiske våbenproducenter’ angiveligt til nyhedsbureauet Interfax, iflg. Ekstrabladet.

Tvunget til at kalde det tekniske problemer
RT beretter tordag, at besætningen ombord på flyet, herunder flyets kaptajn, angiveligt skulle være blevet tvunget af de tyrkiske myndigheder, til at skrive under på en erklæring, hvor de erkender at flyet nødlandede frivilligt pga. tekniske problemer.

Jasem Kaser, passager fra flyet.
Påstanden bakkes op af flere passager, som beretter at de blev behandlet yderst dårligt og lige frem ydmygende af de tyrkiske myndigheder.

“Fire personer blev udsat for vold, da de tyrkiske myndigheder forsøgte at tvinge dem til at skrive under på dokumenterne. To fra flyets crew og to passagerer. Vi vidste ikke hvad disse dokumenter handlede om. Vi frygtede for kaptajnens skæbne. De havde ført ham væk og truede med at arrestere ham, hvis han ikke underskrev nødlandingspapirerne.”, berettede Sherin Azis, stewardesse ombord på flyet, til RT via. telefon.

Flyet fik endelig – efter 9 timers gidseltagning – lov til at lette fra Ankara kl. 2.30 natten til torsdag. Dog uden sin oprindelige last.

Ruslands udenrigsministerium har fordømt Tyrkiet. Syriens regering vil nu anklage Tyrkiet for overtrædelse af det internationale luftfartsreglement. Tyrkiet har samtidig stoppet alle former for civil luftfart over Syrien af “sikkerhedsmæssige årsager”.