For at indrejse i Den Syriske Arabiske Republik som dansk statsborger kræves et gyldigt visum, der kan erhverves på Ambassaden for Den Syriske Arabiske Republik i Stockholm. Normalt udstedes visum inden for et par dage. Det er i praksis også muligt at erhverve visum ved grænsen.

Indrejse i Syrien uden visum betragtes som en overtrædelse af syrisk terrorlov. Straframmen er op til dødsstraf. Det bemærkes, at personer der tidligere har været indrejst i Israel, er uønskede i Syrien. Personer med bl.a. irakisk, libanesisk og syrisk pas kan indrejse visumfrit.

Det bemærkes, at indrejse i Syrien kan give problemer ved senere indrejse i bl.a. USA og Israel. Et syrisk visum monteres i danske pas, ligesom det bliver stemplet med syriske stempler. Fremmede efterretningstjenester har store interesser og aktiviteter omkring Syrien, så bestilling af et nyt pas er ingen garanti for, at fremmede myndigheder ikke har opdaget og husker din indrejse.

Situation

Det er generelt sikkert at rejse i Syrien.

Område: Status:
Latakia Uden risiko
Tartus Uden risiko
Damaskus Uden risiko
Aleppo Uden risiko
Hama Uden risiko
Homs Uden risiko
Palmyra Sikkert
Deir ez-Zor Sikkert
Raqqah Sikkert
Idlib Frarådes

Rute

Vi anbefaler at man fra Danmark flyver til Beirut og kører videre til Damaskus. Ruten er kort og ganske sikker. Man kan tage en taxa fra lufthavnen i Beirut for en rimelig pris, eller en af mange busser for en slik.

For danske statsborgere er intet visumkrav til Beirut (Libanon), men du vil blive tjekket på vej ind i Syrien, hvor der er visumkrav. I praksis kan det godt lade sig gøre at købe visum på grænsen, men hvis du er uheldig, så står du der. Med et forhåndsvisum går du med livrem og sele. Fra Damaskus kan du nemt og billigt komme videre rundt i resten af Syrien.

Rejsesteder

Kystbyer som Latakia, Tartus og Baniyas er gode badesteder og totalt uberørte af krigen. Folk ligger på stranden i bikini, griller og drikker bajere. Du vil ikke tro at du er i Syrien. Damaskus er en moderne storby og har kun i et begrænset omfang været påvirket af krigen. Et ideelt mål for syrisk storbyferie, med et godt festliv om aftenen, samt mange kulturseværdigheder (og et godt køkken). Der er tilgængelige hoteller over alt.

Vaccination

Ingen europæisk rejseforsikring dækker noget i Syrien. Derfor kan det være en fordel, at forebygge sygdom ved ophold i Syrien. Konkret kan vaccination mod stivkrampe+difteri+kighoste, mæslinger samt hepatitis A+B anbefales. Ved længerevarende ophold eller ved ophold i mindre civiliserede dele af Syrien, kan man evt. supplere med influenza, lungebetændelse, polio, rabies, tyfus, kolera, tuberkulose og meningitis. Du skal kun rejse til Syrien, hvis du er sund og rask og under 60 år. Skulle du blive begyndende syg under dit ophold i Syrien, så skynd dig i en taxa til Libanon og kontakt din rejseforsikring derfra. Er sygdommen meget akut, så prøv dig hos et apotek eller hospital i Damaskus – for egen regning.

Valuta

Husk dollars eller euro. Dine plastikkort er ikke noget værd i Syrien. Beirut er sidste chance for Visa/Mastercard. En 4-stjernet hotelovernatning efter dansk standard koster 150 kroner i Damaskus. Middag og en hel nat i byen omkring 100 kroner.

Kørekort

I praksis kan dit almindelige kørekort være rigeligt, men vil du gå med livrem og sele, går du ned på Borgerservice og bestiller et internationalt kørekort. Problemer uden for dette skal muligvis løses med lidt dollars som et sidste forsøg. Lige så fristende dollars kan være, lige så misforstået kan de blive. Insister på at du troede, at du skulle betale en bøde, hvis dine dollars bliver misforstået. Vis aldrig syrisk politi alle dine penge, men kun 100 dollars af gangen. Vær opmærksom på falske betjente.

Sikkerhed

Ethvert våben i hænderne på en “turist” vil kunne blive misforstået. Forklaringer om selvforsvar spiller ingen rolle. Har du brug for tilgang til områder i Syrien, hvor våben til selvforsvar kan være nødvendige, så lav aftaler med anerkendte lokale, der kan bære dem for dig. Rør aldrig selv et våben som turist.

Syriens turistmyndigheder har en meget positiv indstilling til turisme og gode forbindelser til militæret. Hvis du på forhånd samarbejder med lokale turistmyndigheder og går til dem med dine sikkerhedsbekymringer, vil de muligvis være behjælpelige og du vil med sikkerhed undgå at blive misforstået. Subsidiært kan du selv hyre væbnet lokal sikkerhed privat, men hyr ikke hvem som helst.

Konsulær bistand

Danmark har ingen ambassade i Syrien. Tjekkiet og Rumænien er protecting powers for EU-borgere i Syrien, hvorfor alle danske statsborgere i Syrien har ret til konsulær bistand fra dem.

Embassy of the Czech Republic
Abou Roummaneh, Misr Street No. 51
Damascus, P.O. Box 2249
Telefon: +96311/333 13 83, 333 93 95, 333 09 35
Konsulærtelefon: +96311 333 62 59    
Fax:  +96311 333 82 68
E-mail: damascus(snabel-a)embassy.mzv.cz

Romanian Embassy in the Syrian Arab Republic
Str. Ibrahim Hanano No. 8, Cartier Al-Maliki
Damascus, P.O. Box 4454
Telefon: 00-963-11-332.75.70; 11-332.75.72
Akut konsulærtelefon: 00-963-932.809.768
Fax: 00-963-11-332.75.71
E-mail: damasc(snabel-a)mae.ro

Konklusion

Syrien er ikke noget farligt sted at rejse, hvis man sætter sig ind i forholdene og tænker sig om. Det er få timer fra Danmark, det er let at komme rundt i Syrien, det er billigt og folk er som udgangspunkt meget imødekommende. Selvfølgelig skal du til Syrien.

CNN besøgte stranden i Latakia i 2017, og var ‘forfærdede’ over den manglende krig…
Bar i Damaskus (marts 2016).
Markedet i Damaskus (maj 2017).