Indrejse

For at indrejse i Den Syriske Arabiske Republik som dansk statsborger kræves et gyldigt visum, der kan erhverves på Ambassaden for Den Syriske Arabiske Republik i Stockholm. Normalt udstedes visum inden for et par dage.

Indrejse i Syrien uden visum betragtes som en overtrædelse af syrisk terrorlov. Straframmen er op til dødsstraf. Det bemærkes, at personer der tidligere har været indrejst i Israel, er uønskede i Syrien. Personer med irakisk, libanesisk og syrisk pas, kan altid indrejse frit i Syrien uden visum.

Kriminelle forrædere på Christiansborg forsøger med uciviliseret lovgivning, at gøre sig til herskere over, hvem der fra Danmark må rejse til Syrien. Hvis du er dobbelt statsborger, så husk altid, at danske myndigheder aldrig må fratage dig dit andet, udenlandske pas. Det har de ingen beføjelser til.

Situation

Område: Status:
Latakia Uden risiko
Tartus Uden risiko
Damaskus Sikkert
Aleppo Sikkert
Hama Sikkert
Homs Sikkert
Palmyra Sikkert
Deir ez-Zor Sikkert
Raqqah Usikkert
Idlib Usikkert

Rute

Vi anbefaler, at man fra Danmark flyver til Beirut, og kører videre til Damaskus. Ruten er kort, og ganske sikker. Man kan tage en taxa fra lufthavnen i Beirut for en slik, eller en af mange busser.

For danske statsborgere er intet visumkrav til Beirut (Libanon), men du vil blive tjekket på vej ind i Syrien, hvor der er visumkrav. Teoretisk set, kan det lade sig gøre at opnå straksvisum på grænsen, men hvis du er uheldig, og vagten ikke kan lide dig, så står du der. Med et forhåndsvisum fra ambassaden, er der det problem mindre ved grænsen. Fra Damaskus, kan du forholdsvis nemt komme videre rundt i resten af Syrien.

Rejsesteder

Kystbyer som Latakia, Tartus og Baniyas er gode badesteder, og totalt uberørt af krigen. Folk ligger på stranden i bikini, griller og drikker bajere. Du vil ikke tro, du er i Syrien. Damaskus er en moderne storby, og har kun i et begrænset omfang været påvirket af krigen. Et ideelt mål for syrisk storbyferie, med et godt festliv om aftenen, samt mange kulturseværdigheder (og et godt køkken). Der er tilgængelige hoteller over alt.

Vaccination

Ingen europæisk rejseforsikring dækker noget i Syrien. Derfor kan det være en fordel, at forebygge sygdom ved ophold i flere dage i Syrien. Konkret kan vaccination mod stivkrampe+difteri samt hepatitis A+B anbefales. Ved længerevarende ophold, eller ved ophold i mindre civiliserede dele af Syrien, kan man evt. supplere med polio, rabies, tyfus, kolera, tuberkulose og meningitis.

Valuta

Husk dollars, euro, guld, sølv eller Bitcoin. Dine plastikkort er ikke noget værd i Syrien.
Med fordel kan du veksle i Beirut, hvis du vil undgå dansk udrejsekontrol (max. DKK 10.000).
En 4-stjernet hotelovernatning efter dansk standard, koster 150 kroner i Damaskus. Middag og en hel nat i byen omkring 100 kroner.

Kørekort

I praksis kan dit almindelige kørekort være rigeligt, men vil du gå med livrem og sele, går du ned på Borgerservice, og bestiller et internationalt kørekort. Hvis betjenten stadig laver problemer, kan du vise interesse. Det elsker syrere. Spørg om han i øvrigt kender en god restaurant i nærheden. Problemer uden for dette, skal muligvis løses med dollars som et sidste forsøg. Lige så fristende dollars kan være, lige så misforstået, kan de også blive. Insister på, at du troede, at du skulle betale en bøde, hvis dine dollars bliver misforstået mere, end de frister.

Sikkerhed

Ethvert våben i hænderne på en “turist” vil kun blive opfattet på en måde, og du vil gå fra at være turist, til terrorist. Forklaringer om selvforsvar spiller ingen rolle. Har du brug for tilgang til områder i Syrien, hvor våben til selvforsvar kan være nødvendige, så lav aftaler med anerkendte lokale, der kan bære dem for dig. Rør aldrig selv et våben som turist.

Syriens turistmyndigheder har en meget positiv indstilling til turisme, og gode forbindelser til militæret. Hvis du på forhånd samarbejder med lokale turistmyndigheder, og går til dem med dine sikkerhedsbekymringer, vil de muligvis være behjælpelige, og du vil undgå at blive misforstået.

Konklusion

Syrien er ikke noget farligt sted at rejse, hvis man sætter sig ind i forholdene, og tænker sig om. Det er få timer fra Danmark, det er let at komme rundt i Syrien, det er billigt, og folk er som udgangspunkt meget imødekommende. Selvfølgelig skal du da til Syrien.

CNN besøgte stranden i Latakia i 2017, og var ‘forfærdede’ over den manglende krig…
Bar i Damaskus (marts 2016).
Markedet i Damaskus (maj 2017).